Kære Limmmudnik,
Så er der mindre end 100 dage tilbage.
Langsomt, men sikkert, nærmer vi os ØresundsLimmud 2020. Som sædvanligt vil vi tilbyde billetter til ekstra lave priser til alle jer, der melder sig til tidligt. Lige nu sidder vi i ”kontroltårnet” og venter på signal om, at vores betalingsmetoder (Swish, MobilePay, kreditkort og bankoverførsler) kobles til vores hjemmeside.
Mens vi venter (10-9-8-7 osv.), kan du besøge vores websted (www.oresundslimmud.dk), hvor vi løbende offentliggør navnene på vores engagerede oplægsholdere og hvad deres sessioner kommer til at indeholde.
Limmud i Stockholm
Inden vores egen ”affyringsrampe” står klar den 8. marts 2020 i Malmø, er en anden ”rumfærge” fra samme fabrikant, so to speak,– Limmud – klar i Stockholm.
Du kan stadig nå at melde dig til og deltage i Skandinaviens største jødiske konference. Arrangementet finder sted i Stockholm den 16. – 17. November.
Få et let ”Limmud (næsten frysetørret) måltid”
Hvis du enten er vild med vores Limmud arrangementer og gerne vil have det hele med – eller bare gerne vil have en smagsprøve, før du melder dig til vores heldags konference, har vi også et tilbud til dig.
Søndag eftermiddag den 8. december tilbyder Taste of Limmud fire gratis sessioner på den svenske side om Broen. Arrangementets nærmere detaljer vil du kunne læse mere om på vores website om et par uger og i næste nyhedsbrev, lige så snart vi det endelig program klart.
Fake news – og sandheder fra ØresundsLimmuds uofficelle nyhedsagentur
Aldrig har der været så mange måder at få nyheder på som i dag – og de har næppe været vanskeligere at gennemskue end nu. Som nogle af jer måske har bemærket, ligger næste års ØresundsLimmud på ”Kvindernes Kampdag” den 8. Marts.
Det har på underfundig vis – måske især i år – skærpet teamets opmærksomhed, når det kommer til bemærkelsesværdige kvinder i den jødiske sfære. Her vil vi gerne fremhæve især én kvinde – nemlig Jessica Meir.
Rapportering om den første – udelukkende kvindelige rumvandring – er et skoleeksempel på hvordan nyheder kan blive vendt og drejet, så man kan blive helt rundtosset.
Mens medierne ofte tager afsæt i nationale vinkler som afgørende for en nyheds legitimitet, var historien om NASA’s første ”all-women space walk” ingen undtagelse.
Amerikanske medier fremhævede således, at den ene af de to astronauter, Jessica Meir, var amerikaner. Israelske medier fremhævede, at astronautens far var israeler, mens svenske medier pralede af, at den kvindelige astronaut egentlig var svensker.
Ovenstående har alt sammen et gran af sandhed i sig. Egentlig er forklaringen måske bare den, at jøder (som så mange andre) flytter sig rundt på kloden (og nu også omkring jorden).
Så facts er – kan vi godt afsløre, at astronaut Jessica Meir har amerikansk og svensk statsborgerskab.
Hendes far, der kom fra Irak, flyttede først til Israel, dernæst til Sverige, hvor han mødte astronautens mor, og sammen rejste de til USA, hvor Jessica Meir blev født.
Derudover er Jessica Meir den 14. jødiske astronaut i det amerikanske rumprogram og desuden den 4. jødiske kvinde i  det amerikanske rumprogram  og …… den første jødiske kvinde der har ”svævet ude i rummet”.
Tilbage på jorden, kan vi konstatere, at ØresundsLimmuds egen besætning lige nu består af danskere, svenskere, polakker, amerikanere, en franskmand og en italiener.
Det vil føre for vidt omkring at begynde at liste op, hvor vores formødre – og forfædre kom fra. Men én ting er sikkert – vi har aldrig været ude på rumvandring. Det føles bare sådan nogle gange – især når vi ser på alle de fantastiske mennesker, der vælger at undervise, optræde, engagere på vores konference  – og på alle jer, der dukker op år efter år.
Så…. På forhåbentlig og snarligt gensyn.

Med venlig hilsen / Med vänliga hälsningar / Best regards